f Remington Ultra Magnum
Remington Ultra Magnum

Remington Ultra Magnum

    Carabina Remington 700 este, in lumea vanatorilor, unul din marii clasici de dupa razboi. Fara a utiliza solutii tehnice particulare, deosebite sau inovatoare, fara a suferi modificari si imbunatatiri radicale in cursul anilor, a stiut sa-si mentina inalterate calitatile si piata.

    Exemplarul testat este varianta Bdl Custom de Luxe, care se diferentiaza de modelul de baza prin acuratetea cu care este executata partea mecanica si finisajele de nivel superior ale patului din lemn. Desi nu se poate gandi ca avem in mana un produs "custom", aceasta este un produs de serie de top si cu o "punere la punct" de o acuratete particulara. In acest caz, ceea ce atrage cel mai mult atentia este calibrul special - 7 mm Remington Ultra Magnum.

    Carcasa "kilometrica" este realizata din otel carbon, foarte solida si rigida asa incat, la prima vedere isi disimuleaza dimensiunile reale. Daca n-ar fi lungimea deosebita a ferestrei de expulzie a cartuselor sau a inchizatorului care, in pozitie deschis, depaseste cu coada tot gatul patului s-ar putea confunda arma cu o banala.308 W.

    Inchizatorul are corpul cilindric, finisat atractiv "a bastoncino", finisare care se opreste la cativa milimetri de cele doua nuturi frontale de inzavorare. Nuturile de inzovarare imita, conceptual, nemuritorul inchizator tip Mauser. In ciuda proliferarii inchizatoarelor cu trei nuturi, cele clasice se fac inca apreciate pentru simplicitate si rationalitate constructiva. Sistemul de inchidere este perfect in grad sa digere cu usurinta inaltele solicitari la care este supus, de peste 500 kgm (>5000 J). Incalzirea, notabila dar fara sa preocupe exagerat, influenteaza in asa mica masura sistemul incat extragerea tubului si reincarcarea raman foarte fluide si precise iar precizia este influentata numai dupa 5-6 focuri trase in succesiune rapida. Foarte diferit este, insa, este efectul asupra umarului tragatorului! Baza inchizatorului inconjoara bine baza cartusului, cuprinzand-ul pe ~ 3 mm. Extractorul este o gheara suficient de larga, pozitionata in nutul drept iar ejectorul este de tip piston actionat de un arc elicoidal situat in corpul inchizatorului. Desi un sistem relativ ieftin, s-a dovedit extrem de functional si fiabil in modelele seriei 700.

    Percutia este asigurata de bine cunoscutul percutor lansat, axial.rem2_400

    Magazia este fixa, cu posibilitatea de a fi incarcata prin rabatarea capacului inferior. Capacitatea este de 3 cartuse. Butonul pentru deschiderea magaziei se afla in partea anterioara a garzii tragaciului

    In ceea ce priveste tragaciul, ne-am fi dorit mai mult. Acesta este simplu, fara stecher. Sfatul nostru este sa va dotati arma cu un tragaci custom, reglabil ca pozitie, lungime si greutate, inlocuindu-l pe cel de serie care, desi reglabil, necesita oarece interventii. Pacat, pentru ca tragaciul este bine construit, protejat perfect de garda - nici prea larga, nici prea subtire, dar montat intr-o pozitie nu prea comoda si necesita o greutate atat de mare la actionare incat nu este deloc potrivit pentru o arma ca aceasta, cu posibilitati mari in tirul de precizie, la distanta.

    Patul este sculptat intr-un bloc unic de nuc de cea mai buna calitate, finisat cu un lac protector. Are montate doua inele de lemn inchis la culoare, unul la capatul patului, unul sub crosa. Incrustatiile, chiar daca sunt efectuate mecanic, sunt bine facute si ofera o priza buna atat la nivelul crosei cat si al ulucului. Profilul patului este perfect pentru tirul prin luneta si pentru a mentine comod arma pe tinta la tirul nerezemat. Obrazarul, desi are linia superioara dreapta, are o inclinare buna.

    Talpa patului este facuta dintr-un bloc de cauciuc plin si are rolul de a mai absorbi din reculul important dar nu ofera un confort maxim. Faptul ca este lucrat drept si nu concav, impiedica obtinerea unei pozitii constante la epolari succesive, nemaivorbind de faptul ca energia reculului ar fi mai bine disipata daca patul ar avea o suprafata mai mare de contact cu umarul asa cum se intampla la profilele concave. Un alt aspect negativ, de data asta doar estetic, este prezenta a doua perechi de dopulete de lemn pe ambele laturi ale patului, sub mecanisme, dopuri care acopera suruburile de fixare. Desi lucrate cu grija, ar fi fost mai frumoase suruburile vizibile, mai ales usor incizate.

    Teava, lunga de 660 mm, este obtinuta prin forjare rotativa la rece si este evident subtire, ca pentru o arma de vanatoare, terminandu-se cu o "gura a tevii" de numai 15 mm diametru, protejata de o frezare circulara, usor adancita. Exteriorul tevii, prelucrat cu extrema grija, este brunat negru si nu prezinta nici cea mai mica imperfectiune. Interiorul este prevazut cu 4 ghinturi orientate la dreapta cu pasul de 1 cerc in 9, 3/4 inchi (235 mm), pas adaptat proiectilelor de mare viteza.
rem3_400
    Pe langa orificiile filetate, de nelipsit, pentru montajul lunetei, sunt prezente si organe de ochire metalice, spartane dar functionale. Catarea este o lama metalica inserata in "coada de randunica" pe o rampa scurta dar solida, protejata de un tunel ce se poate demonta usor. Este posibil reglajul lateral numai cu ustensile de reglaj. Catarea se lasa incadrata foarte bine prin fereastra inaltatorului, chiar daca diametrul redus al tunelului catarii poate da ceva probleme in conditii de lumina slaba, la crepuscul. Inaltatorul, bine facut si optim proportionat, este reglabil in inaltime si lateral si se asigura cu mici surube. Este mobil pe o rampa inclinata, marcata cu referinte de distanta. Totusi, dupa parerea noastra, aparatele de ochire deschise isi au rostul, mai degraba, la 30-06, 7-08 Rem, decat la calibrele ultra magnum. Pe cat de bine sunt facute, catarea si inaltatorul sunt inutile pentru distantele mari la care se poate trage cu acest calibru, dar sa nu uitam ca e mai bine sa avem inca un sistem de ochire, chiar superflu, decat sa-i simtim lipsa in caz de nevoie.

    Carabina este dotata cu doua sisteme de siguranta distincte: primul, traditional, este o piedica situata la dreapta cozii inchizatorului si asigura blocarea tragaciului dar permite manevrarea inchizatorului cu ea activata; a doua siguranta este numita ISS (integrated security sistem) si este prezenta pe toate carabinele "bolt action" ale firmei - este vorba de o mica piedica, actionata cu una din cele doua chei speciale aflate in dotarea armei (siguranta ceruta de legislatia americana); odata activata blocheaza mecanismul independent de prima siguranta.
rem4_400