f Pointer englez

Pointer englez

    Pointerul este un caine prepelicar prin excelenta, facind parte din clasa marilor prepelicari pontatori insulari - alaturi de setteri.
    Pentru inceput sa lamurim ce inseamna un caine prepelicar pontator. Activitatea cainelui prepelicar pontator in terenul de vinatoare trebuie sa se concretizeze in doua actiuni - una este cea de cautare a vinatului si localizare a lui (cheta) si a doua este cea de pontare a acestuia (aretul). In limba romana nu exista un singur cuvint care sa defineasca complet aceasta activitate. Limba engleza insa, da sens acestei activitati prin folosirea cuvintului "pointing" - de unde - este relativ simplu sa ne dam seama - a derivat si numele rasei pe care o prezentam. In schimb nu trebuie facuta o confuzie intre sintagma "pointing dogs" - care exprima totalitatea cainilor prepelicari pontatori si in particular aceasta rasa.point2_400
    Istoria Pointerului Englez este una veche, atestari scrise sau imortalizate in picturi ale rasei, gasindu-se inca de la mijlocul secolului 17. Originea Pointerului este atribuita de majoritatea istoricilor chinologi - Spaniei, de unde vechea rasa de spanieli (pointeri spanioli) a ajuns prin Franta peste Canalul Manecii in Marea Britanie - prin intermediul normanzilor. Englezii au marele merit de a fi remarcat exceptionalele calitati de vinatoare ale acestui caine, adaptat perfect la conditiile de relief locale. Exceptionali vinatori, prin traditie, englezii au dorit sa creeze si un caine care sa reprezinte perfectiunea prepelicarului pontator. Plecind de la spanieli si prin incrucisari selective facute cu rase precum Greyhoundul (pentru viteza), Bloodhound si Foxhound (pentru miros) si Bull Terrier (pentru tenacitate si vigoare), s-a reusit in timp creearea unei rase noi - numita, firesc, Pointer. Temperamentul si abilitatile de vinatoare exceptionale ale acestui caine au fost stabilizate pe la sfirsitul secolului 18 si de atunci s-au schimbat foarte putin pina in ziua de astazi.
    point3_400Exista insa si alte teorii cu privire la originea rasei. Una dintre ele - sustinuta fervent de britanici - este aceea ca spanielii continentali nu au nici un amestec in incrucisarile facute pentru obtinerea pointerului englez, acestea fiind facute numai cu rasele pur britanice, mentionate mai sus. Ipoteza are o mare doza de nationalism si nu poate fi prea credibila, din moment ce nici una din rasele de caini, pretinse de britanici a fi folosite in elaborarea pointerului, nu are calitati certe de caine prepelicar pontator. Aceste calitati se mostenesc genetic si nu pot fi create artificial din nimic. Alta ipoteza, de mijoc, a fost emisa de catre William Arkwright, recunsocut drept cel mai mare cercetator si crescator al rasei pointer, care afirma ca originea rasei se gaseste in Orientul Indepartat. De aici prin intermediul romanilor a fost adusa in Italia de astazi, de unde s-ar fi raspindit in Franta si Spania. Arkwright ii crediteza pe spanioli numai cu selectia si stabilizarea actualei forme a craniului pointerului. Bineinteles, dat fiind originea cercetatorului, din acest moment al evolutiei se revine la prima teorie a selectiei si standardizarii pur britanice. Aceasta teorie, este de fapt o incercare de a arunca originea rasei intr-un timp foarte indepartat si pe un teritoriu geografic, astazi foarte amalgamat, in asa fel incit nici o alta tara moderna din ziua de astazi sa nu poata pretinde originea reala a rasei de pointer.
    Chiar si in contextual originii inca neclare, meritele in creearea si standardizarea Pointerului modern sunt in totalitate ale crescatorilor britanici.point4