f Fazanul

Fazanul

    Fazanul este originar din Asia. Are o legatura directa cu zona de provenienta si de raspindire a fazanului.
In continentul asiatic, incepind de la Marea Neagra si pina in Extremul Orient, inclusiv Japonia, Taiwan si Coreea, zoologii deosebesc nu mai putin de 42 subspecii de fazan

Pentru vanatoarea din tara noastra, numai 3 dintre acestea sunt importante:fazan22
    fazanul comun
    fazanul gulerat
    fazanul mongolic

Alaturi de aceste 3 subspecii, mai gasim in tara noastra, fazanul formosan ( formosanus ) si fazanul verde ( japonez ). Produsul incrucisarilor dintre membrii acestor subspecii se numeste generic "fazan de vanatoare". In prezent pe terenurile de vanatoare, nu mai traieste practic specia pura de fazan comun. De aceea si coloritul pasarii are mari variatii de la o zona la alta.

    Fazanul comun
Este originar de pe malul estic al Marii Negre, find adus in Europa de greci si romani. Este mai mic la corp decat fazanul gulerat si cel mongolic, si spre deosebire de acestia, nu are guler alb. Culoarea generala este mai inchisa - pe cap si gat - verde metalic, batand in albastru, in rest fondul este rosu inchis si aripile brune - vrezui. Coada prezinta dungi transversale inchise. Fazanul comun este mai putin prolific decat celelate 2 subspecii, dar este cu mult mai rezistent, necesitand ingrijiri reduse din partea omului.

  fazan44  Fazanul mongolic
A fost adus in Europa, pentru prima data, in jurul 1900, in Anglia. Originar din centru Asiei ( Turkmenistan ). Este cel mai mare fazan din Romania, cocosul atingind 1,5 kg sau si mai mult. Capul si gatul ii sunt de culoare verde - bronz, pieptul bronzat. Culoarea generala ii este mai inchisa decat la cel gulerat si mai deschisa decat la cel comun. Gulerul alb nu este continuu ci in forma de semiluna pe fiecare latura a gatului. Se caracterizeaza printr-o mare rezistenta la excesele climaterice, fiind originar dintr-o regiune cu clima excesiv continentala. Destul de prolific.

    Fazanul gulerat
Este originar din extremitatea de est a Chinei, fiind adus in Europa in prima jumatate a secolului 19. Cum arata si numele, fazanul are un guler alb, care la spate este mai ingust si in fata de regula intrerupt. Spatele este brun deschis, supracodalele albastrui, iar coada mai deschisa - galbena cenusie. Caracteristica ii este culoarea in general mai deschisa. Fazanul gulerat este mai mare la corp, oua mai de timpuriu si se preteaza foarte bine la cresterea artificiala in tarcuri. In natura este mai greu adaptabil, in primul rand datorita culorii sale mai deschise, care il expune rapitoarelor. Cere ocrotire si ingrijire mai intense decat fazanul comun, altfel dispare.


O subspecie des intilnita in Romania este fazanul tenebros ( tenebrosus ) sau fazanul verde inchis. Acesta este confundat de multe ori cu fazanul japonez, insa acesta din urma are o nuanta verzuie si este mai mic la corp. Intre tenebros si fazanul de vanatoare se produc incrucisari, incat pe terenul de vanatoare se pot intilni "tenebrosi" de diferite intensitati in ceea ce priveste culoarea inchisa. Aparitia unui tenebros in orice tablou de vanatoare este un decor in plus si un prilej de bucurie si satisfactie pentru orice vanator.


    Alte generalitati despre fazanfazan33

Glasul cocosului de fazan este un tipat, care sa poata fi auzit seara cand se urca in arbori pentru dormit, dimineata in zori cand coboara, ori de cate ori se considera amenintati de vreun pericol si in perioada de imperechere. Femela scoate si ea un ticait usor, iar in copac se urca fara sa dea glas. Dintre simturi cel mai dezvoltat pare a fi vazul, apoi auzul.
Localizarea fazanului in teren depinde de anotimpuri. Primavara cand vegetatia incepe sa se ridice si sa ofere adapost, fazanul iese la camp, la inceput la culturi de paioase si mai tirziu in porumbisti. Cand porumbul se usuca si frunzele incep sa faca zgomot la adierea vantului, fazanul iese si cauta ierburile uscate, grupurile de maracini, desurile, etc. Toamna cand campul este dezgolit fazanul se retrage din nou la adapostul padurii, iar in lipsa acestuia in stufarisuri, culturi de protectie si orice vegetatie care ii poate oferi adapost. Manifesta o slaba fidelitate fata de locul unde a crescut.

    Vanatoarea la fazan cu vanatorii in linie
Este o excelenta metoda de vanatoare, pentru grup restrans de vanatori, fara caine. Tehnica este simpla, constind in principal din formarea unui lant de vanatori si gonaci intercalate care inainteaza peste camp si trag in fazanii ce se ridica.


Regulile principale care trebuiesc respectate:

distanta dintre vanatori sa fie de 30-40 m si 1-2 gonaci intre doi vanatori
linia vanatorilor sa fie dreapta, atat iesirea inainte din linie cat si ramanerea in urma pot produce accidente de vanatoare
nu trebuie alergat, campul trebuie batut temeinic; nu se striga
cand se va impusca o piesa, linia de vanatori se opreste, pentru ca piesa sa fie recuperata
cand cocosul se ridica in fata vanatorului, tirul este mai usor decat daca fazanul trece in zbor. Nu se trage prea aproape pentru ca se poate strica piesa foarte usor
la fazan se trage cu alica de 3 mm. Alica mai mica raneste mult vinat, nerecuperat apoi
 fazan11_400