f Bloodhound

Bloodhound

    Rasa de limieri BLOODHOUND este supranumita "Cainele lui Saint Hubert" si are origine belgiana. Este o rasa de caini utilitari, din categoria cainilor de miros, fiind folositi in cele mai diverse domenii de activitate, precum: vanatoarea, caine salvator la cutremure, paza detinutilor,etc dar este totodata si un excelent caine de familie, fiind foarte atasat de copii.blood3_400
    Principala caracteristica a rasei este excelentul simt al mirosului, fapt care il face un caine deosebit de folositor la vanatoarea de vanat mare, acolo unde stiinta si posibilitatea urmaririi vanatului pe urma de singe face de multe ori diferenta intre o vanatoare reusita si una la care se pierd ore intregi pentru recuperarea pieselor ranite si pierdute (atunci cand, totusi, se mai gasesc). Timp de secole rasa a cunoscut o apreciere unanima pentru "nasul" sau si pentru exceptionala anduranta pe care o dovedeste in campul de vanatoare. Rasa a fost creata in zona Ardeni - la manastirile din Abatia Saint - Hubert (nume predestinat!). Se presupune ca rasa provine din caini folositi la vanatoare inca din sec VII de calugarii Hubert (atestati documentar sub numele de Saint Hubert Hound). La aceea vreme hounzi Saint Hubert erau faimosi in intreaga zona pentru excelentul lor simt al mirosului si pentru robustetea lor. In sec XI aceasta rasa de caini a fost importata in Anglia de catre Wilhelm Cuceritorul, si aici rasa isi capata numele de "bloodhound" care vroia sa semnifice - "o rasa pura de sange" - lucru ce arata atat puritatea rasei importate cat si excelentul simt al mirosului pe urma de sange.blood2_400.
    Caracteristicile fizice - bloodhoundul este cel mai mare si robust caine din clasa cainilor de miros. Este un caine armonios in liniile corpului, cu oase puternice, masa musculara destula si excelent armonizata, fara a da impresia de greoi, cu toate ca vorbim de un caine de 40-60 kg. Aspectul general este impunator si plin de noblete iar atitudinea este solemna. Bloodhoundul este un caine cat se poate de serios atat ca infatisare cat si ca atitudine. Capul si gatul atrag atentia prin surplusul de piele moale, care atarna.
    Comportamentul cainelui este unul bland, placid, bun si prietenos cu oamenii. Atasat profund de stapinul sau. Tolerant fata de ceilalti caini sau animale domestice. Niciodata agresiv. Latrat puternic, gros, dar latra extrem de rar.
 blood_400   Bloodhounzi au constituit secole intregi principala rasa de limieri pe urma de sange folosita de nobilimea engleza. Haitele de bloodhounzi erau nelipsite de la marile vanatori calare organizate atat la curtile regale europene cat si pe domeniile nobiliare. In momentul de fata, mai ales datorita caracterului sau nobil, a devenit mai mult caine de familie si companie, fiind vazut destul de rar la vanatoare. Este destul de des folosit de Politie, pentru urmarire si miros, dar si de echipele de salvatori si interventii la calamitati. In Romania rasa nu este foarte populara, existand putini crescatori de bloodhound si, mai rar, destinati vanatorii.