f Beagle

Beagle

    Beagle este considerata una dintre cele mai vechi rase de caini si probabil cea mai apropiata anatomic fata de originalul stramosului comun al cainilor de tip copoi (hound). Adevarata origine a acestei rase se pierde in antichitate.
    Beagle devine un caine utilizat si recunoscut ca rasa aparte in Anglia - inca din vremea regelui Henry VIII. Popularitatea rasei este in continua crestere si in perioada elisabethiana. In acele vremuri beagle era folosit ca un caine de tip copoi, purtat spre terenul de vanatoare in cosuri de rachita agatate de coburii cailor, si lansat in urmarirea vanatului in haite de 15- 20 exemplare. Crescut si selectionat pentru vanatoarea de iepuri, micul Beagle s-a dovedit cu timpul un excelent caine de goana, fiind utilizat cu succes la vanatoarea de mistret sau de ursi. Nici vanatoarea de fazani nu era o necunoscuta pentru acest caine, avind certe calitati de scotocator si aportor.beag_400
    Rasa Beagle este o rasa formata si selectionata pe teritoriul Marii Britanii. Atestari despre existenta acestui caine avem inca din vremea invaziilor romane. Unele surse istorice presupun o origine a acestui caine din Grecia sau Franta, raspindirea lui pe teritoriul insular facindu-se prin intermediul trupelor romane. Este atestat documentar faptul ca vechii greci - ca si romani - cresteau caini de talie mica - cu miros foarte bun - pe care ii foloseau de preferinta la vanatoarea de iepuri si vulpi - inca cu 500 ani inainte de era noastra. Se pare ca acesti caini au fost adusi de romani pe teritoriul insular, iar aici prin imperecheri cu "rasele" locale - s-a format Beagle. Cert este ca in timpul Cruciadelor, aceast caine era recunoscut deja ca o rasa distincta, fiind infatisat in multe opere de arta, care ne arata cum haite din acesti caini insoteau cavalerii cruciati in pelerinajele lor spre Tara Sfinta. Mai mult decat atit rasa era recunoscuta sub numele de Beagle inca din anii 1400. Se pare ca originea cuvintului beagle - vine din irlandezul "beag" care inseamna micut. In rindul pasionatilor acestei rase exista multe variante de origine si selectionare a acestor caini, dar nici una nu poate fi sustinuta cu dovezi certe, mai ales datorita faptului ca la momentul in care incepe sa apara o anumita preocupare in rindul societatii britanice cu privire la intelegerea modului de formare a raselor de caini (sec 16-17), Beagle era un caine gata format, iar rasa a fost acceptata ca atare. Stramosii cainilor de vanatoare erau deseori impartiti in doua mari categorii - caini care vanau pe baza mirosului lor dezvoltat si caini care vanau pe baza vitezei lor deosebite (ogarii). Beagle face parte din prima categorie dar este totusi un caine foarte rapid fata de infatisarea sa corporala. Ceea ce este cert este faptul ca Beagle este una din cele mai vechi rase de caini de vanatoare de tip copoi.
    Pentru vanatoare Beagle a fost creat ca un caine care sa poata vana atit iepurii de camp cat si cei de vizuina. Pentru a vana iepurii de camp, cainele trebuia sa aiba un miros dezvoltat, o viteza de deplasare buna, rezistenta la efort si putere de munca in teren. Cainele insotea vanatorul calare, intr-un cos agatat de saua calului. In terenul de vanatoare, cainele era eliberat si bazindu-se pe mirosul sau foarte bun, acesta lua urma iepurilor - incapand sa latre si gonindu-i in asa fel incat sa cada in bataia plaselor beag3_400vanatorului, sau mai tirziu in bataia armei acestuia. Pentru vanatoarea iepurilor de vizuina, datoria Beagle era aceea de a forta iepurele sa patrunda sub pamint - unde acesta era atacat de catre terrieri. In a doua jumatate a sec 19 - rasa a fost importata in Statele Unite ale Americii, dar aici nu a cunoscut atentia si grija de care au dat dovada crescatorii britanici. Cu timpul cainii au devenit mai mici si mai "puturosi" - pierzandu-si pofta de munca in teren. De abia dupa anul 1870 un grup de crescatori americani isi pun serios problema de a reface puritatea rasei - iar aici un merit deosebit il are Generalul Richard Rowett. Acest pasionat militar - chinolog din Illinois - importa cateva exemplare de Beagle din Marea Britanie si printr-o munca asidua reface principalele caracteristici ale rasei astfel incat in anul 1888 se inregistreaza primul standard al Beagle. Astazi Beagle este un caine popular in Marea Britanie si SUA, mai putin in celelate tari din Europa si aproape inexistent (cel putin pentru vanatoare) in Romania. Maxima popularitate a acestui caine a fost perioada de sfirsit de sec 19 - inceputul sec 20 cind crescatorii formau haite intregi din acesti caini. Canisele care formau haite aveau o structura proprie - avind culori proprii, sigle, istorii publicate, etc si anual se organizau concursuri canine de profil, pentru a se cistiga titlul de cel mai crescator de Beagle. Cererea de caini fiind mare - existau desigur avantaje materiale din cistigarea unui astfel de concurs. Odata cu exterminarea vanatului negru - cel putin pe teritoriul Marii Britanii - popularitatea haitelor de beagle scade, si in timp cainele incepe sa se transforme intr-un caine de companie si de show. In acest moment rasa este mai populara pe continentul nord american, unde ei isi mai gasesc inca utilitatea la vanatoare.
    Exploatarea intensa a rasei de la inceputul secolului trecut - a facut ca puii rezultati sa aiba destul de multe probleme de sanatate - mostenite genetic. Trebuie avuta mare grija la achizitionarea unui pui din aceasta rasa, si este obligatoriu ca parintii sa aiba pedigreeul corect si examenele medicale in regula.
    beag2_400Cunoscut pentru excelentul sau simt al mirosului Beagle este folosit astazi de catre anumite forte de politie sau vamale, pentru depistarea drogurilor, explozibililor sau oamenilor de sub darimaturi. Organele vamale il prefera in locul bloodhoundului, deoarece are dimensiuni corporale mai mici, care nu intimideaza persoanele controlate. Poate fi folosit si pentru insotirea persoanelor cu handicap locomotor sau lipsite de vedere. Alta utilizare a acestui caine este aceea de depistare a termitelor, care se stie, in SUA sunt o mare problema - datorita ponderii mari a lemnului in constructia caselor. Alta utilitate a cainelui a fost - din pacate - cea de caine de laborator. Astazi s-a interzis folosirea acestui caine pentru experimente medicale.
    Aspectul cainelui este caracteristic cu cel al majoritatii cainilor de tip copoi. Talie medie, corp robust cu schelet puternic si musculatura dezvoltata, urechi cazute si cu virful rotunjit, par scurt si neted. Culorile permise de standard sunt alb patat - petele putind fi de culori diverse in paleta orange, maro, negru, ciocolatiu, etc. Coada cainelui este groasa, cu par scurt, usor curbata si purtata ferm.
    In Romania, Beagle ar fi un caine excelent pentru iepuri, dat fiind si caracteristicile terenurilor din tara noastra. vanatoarea la picior - la iepure - cu un Beagle poate fi o provocare cinegetica pentru orice vanator roman. Deasemenea, acest caine ar putea fi folosit in haite de 5-6 exemplare, in locul copoiului ardelenesc, la vanatoarea de mistret. Acest lucru ar fi posibil mai ales ca legislativ Beagle sta bine in tara noastra - rasa fiind aprobata pentru a fi utilizata la vanatoare in Romania - fiind standardizata si legiferata la vanatul mic cu par si pene, la vizuina sau nu, pentru zonele de campie, balta, colinare si de munte.