f Basset hound

Basset hound

    Basset Hound este un caine lung, de talie mica, cu un miros excelent, avand vechii stramosi francezi. Foarte multi admiratori ai rasei considera acest caine ca fiind cel mai frumos si totodata cel mai atipic caine de tip hound, cu o conformatie a capului minunata, cu o privire aproape umana si cu urechi lungi pe care de multe ori le calca. Indiferent de modul cum agreem sau nu infatisarea acestui caine trebuie sa recunastem ca bassetul este unul din cainii cei mai usori de recunoscut. Originea Bassetului se pierde undeva in secolul 16 in Franta - tara recunoscuta printr-o mare variate de hounzi - de interes local. Varietatea de caine cu talie joasa si picioare scurte, a fost denumita generic basset (bass - in franceza inseamna de talie joasa) Exista parerea ca atat bassetul cat si varul sau cu picioare lungi (bloodhoundul) sunt urmasi directi ai cainelui de Saint Hubert.

    Exista in ziua de astazi 5 varietati de basset - de tip francez si anume:basset3_400

The " Basset Bleu de Gascogne "
The " Basset Artesien - Normand "
The " Basset Griffon Vendeen "
The " Basset d'Artois "
The " Basset Fauve de Bretagne "


   basset2_400 Basset Blue de Gascogne


    Basset Blue Gascoigne Rasa veche de caini, care apare in multe lucrari de arta ale secolului 14 - raspandit mai ales in Sudul Frantei. Inaltimea la umeri a exemplarelor nu depaseste 42 cm. Corp lung si cu o masa musculara in general superioara majoritatii altor varietati de basset. Poate alerga foarte repede si pentru mult timp. Ochii sunt de culoare neagra, urechile cazute si lungi iar nasul foarte mare cu nari dilatate, capabile sa aspire o cantitate mare de aer, atat pentru un miros mai bun dar si pentru a oxigena cainele in alergare. Parul scurt, in general de culoare neagra-albastru sau gri, cu pete de culoare alba pe picioare sau pe fata. In prezent rasa este in pericol de disparitie. Datorita abilitatilor speciale de vanator - Basset Blue de Gascoine este folosit in haite cu numar mare de exemplare la aproape orice tip de vanat, cu exceptia pasarilor.

basset
    Basset Artesien Normand


    Standardul actual al rasei dateaza inca din jumatatea socului 19 si este considerat cel mai comun basset francez. Cainele are un corp lung, cu piciaore scurte si torsionate spre exterior iar inaltimea la umeri nu depaseste 26 cm. Par scurt iar de obicei acesta se prezinta in varianta colortica tricolora - alb, maro-orange si negru. Ochii mari si de culoare neagra, urechi lungi purtate cazut. Un caine excelent pentru vanatoare - poate fi folosit practice la orice specie de animal salbatic - de la iepure la mistret. Problema care se pune este cat de mare este interferenta genetica dintre actuala rasa de bassethound si acesti stramosi francezi, precum si cum s-a ajuns la creearea bassethoundului modern.