f Fonduri vanatoare Resita
Fonduri vanatoare Resita

Vanatoare Resita

Fonduri vanatoare Resita reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Fonduri vanatoare Resita: Vanatoare Resita.

Fondurile de vanatoare sunt organizatii non-profit care au ca scop gestionarea si conservarea speciilor de animale salbatice din anumite zone geografice, pentru a le proteja si a le asigura un habitat adecvat. Acestea sunt formate din vanatori voluntari si se bazeaza pe contributiile acestora, precum si pe sponsorizari si donatii din partea altor persoane sau institutii.

Fondurile de vanatoare gestioneaza terenurile unde se desfasoara vanatoarea si organizeaza activitati de conservare a animalelor si a mediului in care acestea traiesc. De asemenea, acestea ofera informatii si sfaturi pentru vanatori, si promoveaza vanatoarea responsabila si respectarea regulilor privind vanatoarea.

In Romania, vanatoarea este permisa pentru o serie de pasari si animale salbatice, dar este reglementata prin lege.

Vanatorii care doresc sa faca vanatoare trebuie sa detina o autorizatie speciala, care se elibereaza de catre autoritatile locale sau de catre Ministerul Mediului.

Autorizatia este valabila pentru o perioada specifica de timp si poate fi valabila doar pentru anumite specii de animale sau pentru anumite zone geografice. In plus, vanatorii trebuie sa respecte anumite reguli privind vanatoarea, cum ar fi limitarea numarului de animale impuscate, utilizarea unor tipuri specifice de arme si munitie, si respectarea perioadelor de vanatoare stabilite de lege.

Vanatoarea poate fi facuta atat de persoane fizice, cat si de companii specializate, care ofera servicii de vanatoare cu plata.

Servicii

    Cateva animale/pasari existente in fondul de vanatoare si perioadele de vanat.


    Gugustiucul

Este o specie devenita sedentara in Romania, asemanatoare ca aspect cu turturica, dar de dimensiuni putin mai mari decat aceasta. Este o specie interesanta pentru vanatoare, dar cu un zbor mai lent decat turturica, favorabil exersarii tirului la inceput de sezon.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 august si 15 februarie.
Metoda cea mai des folosita este panda la locurile de hranire sau de baut apa.

 
    Lisita

Este pasare migratoare, care soseste in februarie-martie si pleaca in octombrie-noiembrie. Multe exemplare se comporta insa ca specii sedentare sau eratice.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 ianuarie.
Vanarea se face la paza de seara si de dimineata, in imediata apropiere a baltilor. De asemenea, se practica si vanatoarea la goana in stufuri mai rare si nu prea intinse.

 
    Porumbelul gulerat

La noi in tara este o pasare mai putin vanata, spre deosebire de unele tari europene unde deschiderea sezonului declanseaza o adevarata exuberanta.
Pasare migratoare, la noi in tara fiind oaspete de vara, sosind inca de pe la sfarsitul lui februarie, grosul speciei sosind pe la jumatatea lunii martie.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 august si 28 februarie.
Metodele de vanatoare sunt: panda la locurile de trecere inspre zonele de hrana sau dormit, apoi ademenirea masculului cu fluieratoarea.

 
    Potarnichea

Reducerea substantiala a folosirii substantelor chimice in agricultura si reaparitia haturilor si tufarisurilor, ca urmare a procesului de restituire a proprietatilor, a recreat conditiile de refacere a populatiei de potarnichi.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 septembrie si 31 decembrie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este "la sarite" cu caini.

 
    Prepelita

Prepelita ofera placerea primelor vanatori ale sezonului.
Perioada de vanatoare este intre 15 august si 31 decembrie.
Vanatoarea cea mai frumoasa si cu cele mai bune rezultate este cea cu caine pontator.

 
    Rata mare

Speciile de rate din fauna Romaniei sunt specii sedentare, oaspeti de vara sau oaspeti de iarna. Balti, lacuri si rauri sunt biotopul lor natural, unde in functie de specie se pot concentra pana la zeci de mii de exemplare.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 ianuarie.
Metodele de vanatoare sunt diferite si specifice locului. Pentru rate, apropiatul cu caine aportor, acolo unde terenul permite deplasarea pe apa, pe mal sau din barca si panda la locurile de pasaj sunt metodele cele mai folosite.


    Sitarul de padure

Pasare migratoare de pasaj, sitarul prefera padurile tinere cu sol umed sau reavan, zavoaiele sau tufarisurile cu o stare de umiditate a solului care sa ii permita cautarea hranei.
Perioada de vanatoare este intre 1 septembrie si 28 februarie.
Metodele de vanatoare folosite sunt panda de seara, "la sarite" si goana.


    Stancuta

Este specie sedentara, dar si oaspete de iarna, comportandu-se frecvent si ca specie eratica. Are dimensiuni mai reduse decat celelalte ciori prezentate.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 iulie si 15 februarie.
Metodele de vanatoare sunt panda, apropiatul, vanarea cu chematori si atrape.


    Sturzul

Specie sedentar-eratica. Iarna se aduna in stoluri, de dimensiuni mai mici decat ratele sau cocosarul, fiind si mult mai prevazator.
Perioada de vanatoare este intre 1 septembrie si 31 ianuarie.
Metodele de vanatoare sunt cele la picior in lungul tufarisurilor si spinaraiurilor cu bobite, cu chematoarea sau la panda in locurile de pasaj.
 


    Cerbul carpatin

Cand padurile erau mult mai bine reprezentate in zona de campie si deal, cerbul era si el prezent la ses, pe dealuri si coline. Odata cu dezvoltarea societatii umane, arealul s-a restrans devenind carpatin, iar uneori a disparut chiar si din unele zone muntoase. Ca urmare a masurilor de protectie luate, populatiile de cerb s-au refacut in zona de munte si s-au extins, ajungand sa aiba arealul actual in principal in arcul carpatic dar si insular in padurile de deal si din campie.
Ca rezultat al selectiei naturale din Carpati, dimensiunile corporale atinse de cerbii din Romania sunt superioare celor din vestul Europei, masculii de recolta atingand in medie 250 kg.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 septembrie si 15 noiembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie. Vanatoarea cerbului se face la panda la locurile de boncanit sau prin apropiere "la dibuit", la locurile frecventate.


    Cerbul lopatar

In Romania cerbul lopatar reface drumul spre renaturalizare si adaptare la ecosistemul natural complex, capatand vigoarea si forta necesara supravietuirii.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 15 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 octombrie si 1 decembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie.
Vanatoarea cerbului lopatar se face la panda la locurile de boncanit, prin apropiat in locurile frecventate, la goana sau prin apropiere din caruta.


    Capriorul

Disparut candva din padurile de ses si coline, capriorul, cu un potential mai ridicat de inmultire comparativ cu cerbul, se intalneste in Romania din padurile de munte ale Carpatilor pana in luncile raurilor interioare si lunca Dunarii.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 mai si 15 octombrie pentru masculi si intre 1 septembrie si 15 februarie pentru femela.
Metodele de vanatoare cele mai frecvente sunt: la panda, la dibuit, sau la chematoare in perioada de rut. Apropiatul se poate face si din caruta, acolo unde conditiile o permit.


    Mistretul

Vanat rezistent si tenace, acest cavaler in platosa al padurii, poate oferi clipe de vanatoare deosebite si emotii de neuitat.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre
1 august si 15 februarie.
Metodele de vanatoare cele mai folosite sunt goana si panda, iar in perioada in care solul este acoperit cu zapada, dibuitul. De multe ori, alaturi de bataiasi participa si caini manatori, ce dau si mai mult farmec vanatorii la mistret.
 
    
    Iepurele comun

Atat padurea cat si spatiul agricol sunt ocupate de iepure. Cu cat mozaicitatea peisajului este mai mare, nivelul zapezii si durata iernii mai mici, cu atat are conditii mai bune de dezvoltare si inmultire.
Iepurele se poate vana in perioada 1 noiembrie - 31 ianuarie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este goana. Din punct de vedere numeric, iepurele se situeaza pe primul loc in recolta de mamifere de interes vanatoresc.