f Fonduri vanatoare Cugir
Fonduri vanatoare Cugir

Vanatoare Cugir

Fonduri vanatoare Cugir reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Fonduri vanatoare Cugir: Vanatoare Cugir.

Fondurile de vanatoare sunt organizatii non-profit care au ca scop gestionarea si conservarea speciilor de animale salbatice din anumite zone geografice, pentru a le proteja si a le asigura un habitat adecvat. Acestea sunt formate din vanatori voluntari si se bazeaza pe contributiile acestora, precum si pe sponsorizari si donatii din partea altor persoane sau institutii.

Fondurile de vanatoare gestioneaza terenurile unde se desfasoara vanatoarea si organizeaza activitati de conservare a animalelor si a mediului in care acestea traiesc. De asemenea, acestea ofera informatii si sfaturi pentru vanatori, si promoveaza vanatoarea responsabila si respectarea regulilor privind vanatoarea.

In Romania, vanatoarea este permisa pentru o serie de pasari si animale salbatice, dar este reglementata prin lege.

Vanatorii care doresc sa faca vanatoare trebuie sa detina o autorizatie speciala, care se elibereaza de catre autoritatile locale sau de catre Ministerul Mediului.

Autorizatia este valabila pentru o perioada specifica de timp si poate fi valabila doar pentru anumite specii de animale sau pentru anumite zone geografice. In plus, vanatorii trebuie sa respecte anumite reguli privind vanatoarea, cum ar fi limitarea numarului de animale impuscate, utilizarea unor tipuri specifice de arme si munitie, si respectarea perioadelor de vanatoare stabilite de lege.

Vanatoarea poate fi facuta atat de persoane fizice, cat si de companii specializate, care ofera servicii de vanatoare cu plata.

Servicii

    Becatina comuna


Este cea mai comuna si mai frecvent intalnita dintre becatine, fiind considerata, ca si celelalte becatine, specie de pasaj prin tara noastra.
Becatina comuna se poate vana in perioada 1 septembrie - 28 februarie.
Metoda clasica de vanatoare este la sarite, preferabil cu caine pontator.


    Cioara de semanatura

Are penajul negru cu reflexe violacee metalice. Spre deosebire de corb, care este mult mai mare, si spre deosebire de cioara neagra cu care se poate confunda, prezinta "pantaloni" si o portiune de piele nuda la baza ciocului, de culoare deschisa. Este o specie sedentara si eratica, frecvent intalnita in Romania
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 august si 31 iunie.
Panda si apropiatul sunt metodele cele mai obisnuite de vanare. Eficienta se dovedeste insa vanatoarea cu chematori si cu atrape.

 
    Cioara griva

Este o specie sedentara, insa se pare ca in iernile aspre in unele parii ale tarii sosesc exemplare din alte regiuni mai nordice. Se recunoaste dupa culoarea neagra a capului, a gatului, gusii, aripilor, gambelor si cozii, in rest penajul este cenusiu. Ciocul puternic, este si el de culoare neagra, iar ochii au o nuanta brun inchis.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 iunie si 31 martie.
Metodele de vanatoare sunt panda, apropiatul, vanarea cu chematori si atrape.

 

    Cotofana

Alta denumire: tarca. Este una dintre cele mai cunoscute corvide, fiindca atrage atentia prin coloritul ei pestrit si prin coada lunga, ce o face inconfundabila. Se intalneste in zona de campie si de deal, ca pasare sedentara.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 iunie si 31 martie.
 

    Fazanul

Originar din fauna Asiei, fazanul a fost adus in Europa de greci si romani. Mai multe subspecii eliberate in terenurile de vanatoare s-au incrucisat si a rezultat fazanul ce s-a adaptat conditiilor de viata din Romania.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 octombrie si 28 februarie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este "la goana", unde gonasii sunt desi si bataile scurte. O alta metoda este vanatoarea cu caini, "la sarite", care poate oferi prin frumusetea ei clipe de neuitat.

    

    Stancuta

Este specie sedentara, dar si oaspete de iarna, comportandu-se frecvent si ca specie eratica. Are dimensiuni mai reduse decat celelalte ciori prezentate.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 iulie si 15 februarie.
Metodele de vanatoare sunt panda, apropiatul, vanarea cu chematori si atrape.


    Sturzul

Specie sedentar-eratica. Iarna se aduna in stoluri, de dimensiuni mai mici decat ratele sau cocosarul, fiind si mult mai prevazator.
Perioada de vanatoare este intre 1 septembrie si 31 ianuarie.
Metodele de vanatoare sunt cele la picior in lungul tufarisurilor si spinaraiurilor cu bobite, cu chematoarea sau la panda in locurile de pasaj.
 


    Cerbul carpatin

Cand padurile erau mult mai bine reprezentate in zona de campie si deal, cerbul era si el prezent la ses, pe dealuri si coline. Odata cu dezvoltarea societatii umane, arealul s-a restrans devenind carpatin, iar uneori a disparut chiar si din unele zone muntoase. Ca urmare a masurilor de protectie luate, populatiile de cerb s-au refacut in zona de munte si s-au extins, ajungand sa aiba arealul actual in principal in arcul carpatic dar si insular in padurile de deal si din campie.
Ca rezultat al selectiei naturale din Carpati, dimensiunile corporale atinse de cerbii din Romania sunt superioare celor din vestul Europei, masculii de recolta atingand in medie 250 kg.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 septembrie si 15 noiembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie. Vanatoarea cerbului se face la panda la locurile de boncanit sau prin apropiere "la dibuit", la locurile frecventate.


    Cerbul lopatar

In Romania cerbul lopatar reface drumul spre renaturalizare si adaptare la ecosistemul natural complex, capatand vigoarea si forta necesara supravietuirii.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 15 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 octombrie si 1 decembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie.
Vanatoarea cerbului lopatar se face la panda la locurile de boncanit, prin apropiat in locurile frecventate, la goana sau prin apropiere din caruta.


    Capriorul

Disparut candva din padurile de ses si coline, capriorul, cu un potential mai ridicat de inmultire comparativ cu cerbul, se intalneste in Romania din padurile de munte ale Carpatilor pana in luncile raurilor interioare si lunca Dunarii.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 mai si 15 octombrie pentru masculi si intre 1 septembrie si 15 februarie pentru femela.
Metodele de vanatoare cele mai frecvente sunt: la panda, la dibuit, sau la chematoare in perioada de rut. Apropiatul se poate face si din caruta, acolo unde conditiile o permit.


    
    Iepurele comun

Atat padurea cat si spatiul agricol sunt ocupate de iepure. Cu cat mozaicitatea peisajului este mai mare, nivelul zapezii si durata iernii mai mici, cu atat are conditii mai bune de dezvoltare si inmultire.
Iepurele se poate vana in perioada 1 noiembrie - 31 ianuarie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este goana. Din punct de vedere numeric, iepurele se situeaza pe primul loc in recolta de mamifere de interes vanatoresc.

 
    Nevastuica

Asemanatoare, pana la identificare cu hermelina, dar mai mica (0,050-0,150 kg) si fara negru in varful cozii. Nu devine, intotdeauna, alba integral in perioada de iarna.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 septembrie si 31 martie.
Activeaza mai mult ziua decat noaptea. Asadar, nevastuica este un animal cu activitate preponderent diurna. Se vaneaza, absolut intamplator.

 
    Hermelina

Este un mustelid mic (0,1 - 0,3 kg), foarte agil, de culoare roscata-cafenie in timpul verii si alba iarna. Specific este varful cozii negru, atat vara cat si iarna.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 septembrie si 31 martie.
Se vaneaza, intamplator.


     Dihorul

Specie comuna, de talie mica (0,6 - 1,8 kg), cu corpul alungit si coada putin stufoasa, cu picioare scurte, urechi mici si rotunjite si gatul gros. Culoarea generala data de spic, este bruna-inchis, cu puf galbui sau alburiu sub acesta. De remarcat sunt, in jurul botului, in dosul ochilor si in varful urechilor, pete de nuante alburii specifice. De asemenea, trebuie remarcata glanda perianala urat mirositoare, caracteristica mustelidelor, care i-a adus denumirea de dihor puturos.
Perioada de vanatoare este intre 15 septembrie si 31 martie.
Se poate impusca la panda. Cu totul intamplator poate sa apara si la goana.

 
    Viezurele

Animal plantigrad, ce pare sa faca legatura intre Mustelide si Urside, este interesant atat prin infatisarea lui, cat si prin modul retras de viata. Mirosul specific este determinat de secretia glandei perianale, foarte dezvoltata.
Perioada de vanatoare este intre 1 august si 31 martie.
Singura metoda care da rezultate este panda la vizuina, seara si dimineata. La goana se impusca absolut intamplator. Se mai poate vana cu cainii la vizuina, dar metoda, spre deosebire de vanatoarea la vulpe si la pisica salbatica, impune saparea acesteia orientata dupa latratul cainilor. Aceasta fiindca viezurele nu accepta sa fie alungat de caini afara din vizuina decat in situatii de exceptie, deoarece se apara mult mai eficient in interiorul acesteia.