f Fonduri vanatoare Bistrita
Fonduri vanatoare Bistrita

AJVPS Bistrita-Nasaud

Fonduri vanatoare Bistrita reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Fonduri vanatoare Bistrita: AJVPS Bistrita-Nasaud.

    AJVPS Bistriţa-Năsăud are în gestiune 19 fonduri de vânătoare repartizate în zona de deal şi de munte a judeţului, însumând o suprafaţă de 230.000 ha. Revenind unui vânător 359 ha. Asociaţia are înscrişi în evidenţele sale un număr de 640 membri vânători şi un număr de 2300 membri pescari – cărora le revin apele colinare şi de şes, iar în judeţul nostru inclusiv apele de munte – în care intră şi lacul Colibiţa (300 ha). Cursurile de apă însumează 1000 km.


Servicii

    Fazanul

Originar din fauna Asiei, fazanul a fost adus in Europa de greci si romani. Mai multe subspecii eliberate in terenurile de vanatoare s-au incrucisat si a rezultat fazanul ce s-a adaptat conditiilor de viata din Romania.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 octombrie si 28 februarie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este "la goana", unde gonasii sunt desi si bataile scurte. O alta metoda este vanatoarea cu caini, "la sarite", care poate oferi prin frumusetea ei clipe de neuitat.

 
    Gaita

Este usor de recunoscut, ca aspect, culoarea generala fiind cenusie-roscata pe spate si pe piept, poate putin mai inchisa pe spate, coada rotunjita de culoare neagra.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 octombrie si 28 februarie.


    Sturzul

Specie sedentar-eratica. Iarna se aduna in stoluri, de dimensiuni mai mici decat ratele sau cocosarul, fiind si mult mai prevazator.
Perioada de vanatoare este intre 1 septembrie si 31 ianuarie.
Metodele de vanatoare sunt cele la picior in lungul tufarisurilor si spinaraiurilor cu bobite, cu chematoarea sau la panda in locurile de pasaj.
 

    Cerbul carpatin

Cand padurile erau mult mai bine reprezentate in zona de campie si deal, cerbul era si el prezent la ses, pe dealuri si coline. Odata cu dezvoltarea societatii umane, arealul s-a restrans devenind carpatin, iar uneori a disparut chiar si din unele zone muntoase. Ca urmare a masurilor de protectie luate, populatiile de cerb s-au refacut in zona de munte si s-au extins, ajungand sa aiba arealul actual in principal in arcul carpatic dar si insular in padurile de deal si din campie.
Ca rezultat al selectiei naturale din Carpati, dimensiunile corporale atinse de cerbii din Romania sunt superioare celor din vestul Europei, masculii de recolta atingand in medie 250 kg.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 septembrie si 15 noiembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie. Vanatoarea cerbului se face la panda la locurile de boncanit sau prin apropiere "la dibuit", la locurile frecventate.

    Capriorul

Disparut candva din padurile de ses si coline, capriorul, cu un potential mai ridicat de inmultire comparativ cu cerbul, se intalneste in Romania din padurile de munte ale Carpatilor pana in luncile raurilor interioare si lunca Dunarii.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 mai si 15 octombrie pentru masculi si intre 1 septembrie si 15 februarie pentru femela.
Metodele de vanatoare cele mai frecvente sunt: la panda, la dibuit, sau la chematoare in perioada de rut. Apropiatul se poate face si din caruta, acolo unde conditiile o permit.


    Mistretul

Vanat rezistent si tenace, acest cavaler in platosa al padurii, poate oferi clipe de vanatoare deosebite si emotii de neuitat.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre
1 august si 15 februarie.
Metodele de vanatoare cele mai folosite sunt goana si panda, iar in perioada in care solul este acoperit cu zapada, dibuitul. De multe ori, alaturi de bataiasi participa si caini manatori, ce dau si mai mult farmec vanatorii la mistret.
 
    
    Iepurele comun

Atat padurea cat si spatiul agricol sunt ocupate de iepure. Cu cat mozaicitatea peisajului este mai mare, nivelul zapezii si durata iernii mai mici, cu atat are conditii mai bune de dezvoltare si inmultire.
Iepurele se poate vana in perioada 1 noiembrie - 31 ianuarie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este goana. Din punct de vedere numeric, iepurele se situeaza pe primul loc in recolta de mamifere de interes vanatoresc.

 
    Viezurele

Animal plantigrad, ce pare sa faca legatura intre Mustelide si Urside, este interesant atat prin infatisarea lui, cat si prin modul retras de viata. Mirosul specific este determinat de secretia glandei perianale, foarte dezvoltata.
Perioada de vanatoare este intre 1 august si 31 martie.
Singura metoda care da rezultate este panda la vizuina, seara si dimineata. La goana se impusca absolut intamplator. Se mai poate vana cu cainii la vizuina, dar metoda, spre deosebire de vanatoarea la vulpe si la pisica salbatica, impune saparea acesteia orientata dupa latratul cainilor. Aceasta fiindca viezurele nu accepta sa fie alungat de caini afara din vizuina decat in situatii de exceptie, deoarece se apara mult mai eficient in interiorul acesteia.

 
    Vulpea

Vulpea este un animal care se adapteaza foarte usor in orice conditii. Vulpea are nevoie de un sol bun pentru a-si putea construi vizuina, prefera zonele impadurite si fara apa freatica aproape de suprafata pamantului.
Perioada de vanatoare este tot anul.
Vanatoarea vulpii se face la vizuina, la nada sau cu chematoarea.

 
    Bizamul

Se mai numeste, impropriu, sobolan de apa. Bizamul este un rozator semiacvatic, de talie mica (0,7 - 1,4 kg), cu blanita de culoare bruna-cafenie pe spate si laturi, iar pe abdomen bej-cenusie. Este un animal cu activitate preponderent nocturna.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 septembrie si 15 aprilie.