f
Fonduri vanatoare Bacau reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Fonduri vanatoare Bacau: Vanatoare Bacau.
Fondurile de vanatoare sunt organizatii non-profit care au ca scop gestionarea si conservarea speciilor de animale salbatice din anumite zone geografice, pentru a le proteja si a le asigura un habitat adecvat. Acestea sunt formate din vanatori voluntari si se bazeaza pe contributiile acestora, precum si pe sponsorizari si donatii din partea altor persoane sau institutii.
Fondurile de vanatoare gestioneaza terenurile unde se desfasoara vanatoarea si organizeaza activitati de conservare a animalelor si a mediului in care acestea traiesc. De asemenea, acestea ofera informatii si sfaturi pentru vanatori, si promoveaza vanatoarea responsabila si respectarea regulilor privind vanatoarea.
In Romania, vanatoarea este permisa pentru o serie de pasari si animale salbatice, dar este reglementata prin lege.
Vanatorii care doresc sa faca vanatoare trebuie sa detina o autorizatie speciala, care se elibereaza de catre autoritatile locale sau de catre Ministerul Mediului.
Autorizatia este valabila pentru o perioada specifica de timp si poate fi valabila doar pentru anumite specii de animale sau pentru anumite zone geografice. In plus, vanatorii trebuie sa respecte anumite reguli privind vanatoarea, cum ar fi limitarea numarului de animale impuscate, utilizarea unor tipuri specifice de arme si munitie, si respectarea perioadelor de vanatoare stabilite de lege.
Vanatoarea poate fi facuta atat de persoane fizice, cat si de companii specializate, care ofera servicii de vanatoare cu plata.
Cateva din animale/pasari gasite in fondul de vanatoare si perioadele de vanatoare
Cerbul carpatin
Cand padurile erau mult mai bine reprezentate in zona de campie si deal, cerbul era si el prezent la ses, pe dealuri si coline. Odata cu dezvoltarea societatii umane, arealul s-a restrans devenind carpatin, iar uneori a disparut chiar si din unele zone muntoase. Ca urmare a masurilor de protectie luate, populatiile de cerb s-au refacut in zona de munte si s-au extins, ajungand sa aiba arealul actual in principal in arcul carpatic dar si insular in padurile de deal si din campie.
Ca rezultat al selectiei naturale din Carpati, dimensiunile corporale atinse de cerbii din Romania sunt superioare celor din vestul Europei, masculii de recolta atingand in medie 250 kg.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 septembrie si 15 noiembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie. Vanatoarea cerbului se face la panda la locurile de boncanit sau prin apropiere "la dibuit", la locurile frecventate.
Cerbul lopatar
In Romania cerbul lopatar reface drumul spre renaturalizare si adaptare la ecosistemul natural complex, capatand vigoarea si forta necesara supravietuirii.
Perioada de vanatoare pentru masculi - selectie este cuprinsa intre 1 septembrie si 15 decembrie, pentru masculi - trofeu intre 10 octombrie si 1 decembrie iar pentru femele si vitei intre 1 septembrie si 15 februarie.
Vanatoarea cerbului lopatar se face la panda la locurile de boncanit, prin apropiat in locurile frecventate, la goana sau prin apropiere din caruta.
Capriorul
Disparut candva din padurile de ses si coline, capriorul, cu un potential mai ridicat de inmultire comparativ cu cerbul, se intalneste in Romania din padurile de munte ale Carpatilor pana in luncile raurilor interioare si lunca Dunarii.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 mai si 15 octombrie pentru masculi si intre 1 septembrie si 15 februarie pentru femela.
Metodele de vanatoare cele mai frecvente sunt: la panda, la dibuit, sau la chematoare in perioada de rut. Apropiatul se poate face si din caruta, acolo unde conditiile o permit.
Mistretul
Vanat rezistent si tenace, acest cavaler in platosa al padurii, poate oferi clipe de vanatoare deosebite si emotii de neuitat.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre
1 august si 15 februarie.
Metodele de vanatoare cele mai folosite sunt goana si panda, iar in perioada in care solul este acoperit cu zapada, dibuitul. De multe ori, alaturi de bataiasi participa si caini manatori, ce dau si mai mult farmec vanatorii la mistret.
Iepurele comun
Atat padurea cat si spatiul agricol sunt ocupate de iepure. Cu cat mozaicitatea peisajului este mai mare, nivelul zapezii si durata iernii mai mici, cu atat are conditii mai bune de dezvoltare si inmultire.
Iepurele se poate vana in perioada 1 noiembrie - 31 ianuarie.
Metoda de vanatoare cea mai folosita este goana. Din punct de vedere numeric, iepurele se situeaza pe primul loc in recolta de mamifere de interes vanatoresc.
Prepelita
Prepelita ofera placerea primelor vanatori ale sezonului.
Perioada de vanatoare este intre 15 august si 31 decembrie.
Vanatoarea cea mai frumoasa si cu cele mai bune rezultate este cea cu caine pontator.
Rata mare
Speciile de rate din fauna Romaniei sunt specii sedentare, oaspeti de vara sau oaspeti de iarna. Balti, lacuri si rauri sunt biotopul lor natural, unde in functie de specie se pot concentra pana la zeci de mii de exemplare.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 ianuarie.
Metodele de vanatoare sunt diferite si specifice locului. Pentru rate, apropiatul cu caine aportor, acolo unde terenul permite deplasarea pe apa, pe mal sau din barca si panda la locurile de pasaj sunt metodele cele mai folosite.
Dihorul
Specie comuna, de talie mica (0,6 - 1,8 kg), cu corpul alungit si coada putin stufoasa, cu picioare scurte, urechi mici si rotunjite si gatul gros. Culoarea generala data de spic, este bruna-inchis, cu puf galbui sau alburiu sub acesta. De remarcat sunt, in jurul botului, in dosul ochilor si in varful urechilor, pete de nuante alburii specifice. De asemenea, trebuie remarcata glanda perianala urat mirositoare, caracteristica mustelidelor, care i-a adus denumirea de dihor puturos.
Perioada de vanatoare este intre 15 septembrie si 31 martie.
Se poate impusca la panda. Cu totul intamplator poate sa apara si la goana.
Viezurele
Animal plantigrad, ce pare sa faca legatura intre Mustelide si Urside, este interesant atat prin infatisarea lui, cat si prin modul retras de viata. Mirosul specific este determinat de secretia glandei perianale, foarte dezvoltata.
Perioada de vanatoare este intre 1 august si 31 martie.
Singura metoda care da rezultate este panda la vizuina, seara si dimineata. La goana se impusca absolut intamplator. Se mai poate vana cu cainii la vizuina, dar metoda, spre deosebire de vanatoarea la vulpe si la pisica salbatica, impune saparea acesteia orientata dupa latratul cainilor. Aceasta fiindca viezurele nu accepta sa fie alungat de caini afara din vizuina decat in situatii de exceptie, deoarece se apara mult mai eficient in interiorul acesteia.